Konspirasjon

Så mye koster egentlig kongehuset. Se de skjulte utgiftene

Hentet fra Dagbladet (http://www.dagbladet.no/2016/04/03/nyheter/innenriks/politikk/kongehuset/kongemakta/43732573/)

  

De siste årene har debatten om kongelig luksusforbruk og dyre oppussinger dukket opp jevnlig. Privatskole for tronarvingen, kjolesponsing og sommerens luksusyacht-ferie, har også vakt oppsikt. Også kostnadene for det norske monarkiet har blitt diskutert.

Men hvor mye koster monarkiet egentlig skattebetalerne? Og hvor går pengene?

Dagbladets undersøkelser viser nå at tallene i den offentlige debatten er altfor lave og at utgiftene øker på alle områder.

I utgangspunktet er hele kongehuset finansiert over statsbudsjettet. Kongen er selv referert til over 50 ganger i ulike dokumenter i statsbudsjettet, både som mottaker av statlige midler og i kraft av å være Norges statsoverhode.

Men ikke noe sted i det vedtatte statsbudsjettet er det oppsummert hvor mye kongen og monarkiet koster norske skattebetalere årlig.
Under punktet «Det kongelige hus», oppgis overføringene til å være 232 millioner kroner. I tillegg har Dagbladet funnet 117 millioner kroner fordelt på andre budsjettposter. Men regninga for monarkiet er mye større.

Dagbladets undersøkelser viser at store hemmeligholdte utgifter bringer den årlige prislappen opp på minst 460 millioner kroner.

Dagbladet kan avdekke at utgiftene til kongehuset har skutt kraftig i været de siste årene.

• De samlede utgiftene til monarkiet har vokst minst 37 prosent på seks år, fra 336 millioner kroner i 2010 til minst 460 millioner kroner i 2016.

• Lønnsutgiftene til hoffet er mer enn doblet siden 2002. Da brukte hoffet 52 millioner kroner til å lønne faste og midlertidig ansatte. I 2014 var tallet økt til 119 millioner. Antallet fast ansatte økte i samme periode fra 136 til 153, ifølge hoffets årsberetninger.

• Siden 2002, da kronprins Haakon avsluttet studiene, har staten over tredoblet overføringen til kronprinsparets stab, som i 2016 mottar 18,8 millioner kroner.

• I samme periode er kronprinsparets skattefrie apanasje doblet til 9,3 millioner kroner i 2016.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s