Konspirasjon

Hvordan får terroristorganisasjonen IS så mye penger?

Har du noen gang lurt på hvor IS (islamisk stat) får alle pengene sine fra? Hvordan de får råd til støtte hele bevegelsen sin? Du har kanskje hørt om «bloddiamanter», og det er noe av det samme IS holder på med. Bare det er ikke diamanter, det er antikviteter, kunst og kultur. De tømmer flere plasser for skjulte skatter, skatter som hører historien til. En del av arven til Syria og Irak. IS går nemlig inn for å ødelegge kulturarven til Syria og Irak, og de får massiv mediedekning ved å gå etter uvurderlige urgamle templer osv. 
  
Her ser vi et tempel som IS angrep i August 2015 i Syria. Dette er fra en by som kalles Palmyra, og den er over 2000 år gammel. Skikkelig historisk område, helt ødelagt.
Taliban gjorde det samme i 2001, med å sprenge stående buddah statuer på Bamiyan. 
Her ser vi et satelittbilde av hvordan det så ut etter IS var ferdige. 

 Så hvordan tjener de penger på dette? Slike plasser inneholder enorme skatter, verdifulle skatter. IS tømmer og selger disse historiske skattene. De leier også ut områder til andre og lar de ta med seg det de vil. Landet blir rett og slett ranet, og det er ikke hva som helst som blir stjålet heller. IS oppfordrer til å ødelegge og stjele av 2 grunner : tjene penger og for å ødelegge kulturarven til Syria og Irak. Det er så mye som blir stjelt, at kunsthandlere verden over blir bedt om å rapportere inn hvis de kommer over noe fra IS. 
Over 5000 historiske områder er under kontroll av IS. Man estimerer at de har tjent mange millioner dollar på salg av antikviteter. Enda så er det så mye med disse områdene man enda ikke vet. Områder som ikke er kartlagt, områder man ikke vet om. Det er så mye man ikke vet, så man kan bare spekulere i hva IS vet og har funnet ut. Hvilke skatter som er tapt, vet man enda ikke.
  
Disse statuene er fra det ødelagte tempelet i Palmyra. Disse var på vei inn på det svarte markedet når libanesisk politi beslagla dem.

Man vet ikke hva som blir sjålet og solgt, man vet ikke hvor og når eller for hvor mye. Man vet ingenting. Ei heller hvem og hvilke nettverk som er involvert i dette.

Fortiden er noe alle burde holde nært til seg. Historiske antikviteter hører til oss alle, ikke bare for noen. Dette er et stort problem som trenger å komme fram. Man må få folk til å skjønne disse etiske prinsippene, slik at de slutter å kjøpe dette. I begynnelsen av 1900-tallet var pels kjempepopulært, idag brukes det nesten ikke. Kan man gjøre noe ala det samme, så kanskje folk vil slutte å kjøpe. Antikviteter kan selges lovlig over alt, og man har veldig veldig liten kontroll på dette.
Følg meg på bloglovin

Reklamer

2 kommentarer om “Hvordan får terroristorganisasjonen IS så mye penger?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s