Konspirasjon

Verden blir fredeligere – mindre terror, mer fred

flyktningkrise. Men verden blir stadig fredeligere, mener Harvard-psykologen Steven Pinker. 

  

Krig er i dag langt mindre vanlig en tidligere, terrorisme skjer sjelden og flyktningkrisen i Europa er slett ikke noe nytt, mener Pinker.

– Nyhetene villeder systematisk den som vil forstå verden, mener han.
Bare i løpet av de fem siste årene har konflikter tatt slutt i Tsjad, Peru, Iran, India, Sri Lanka og Angola, og dersom fredsforhandlingene i Colombia lykkes, vil det ikke lenger være krig på den vestlige halvkule, påpeker Pinker
boken «The Better Angels of Our Nature» i 2011 karakteriserer Pinker utviklingen vi nå er vitne til som «den mest betydelige og minst verdsatte» i menneskehetens historie.
Til tross for borgerkrigen som raser i Syria, den ytterliggående islamistgruppa IS’ herjinger og terroraksjoner som den vi ble vitne til i Paris, mener Pinker at 2015 har vært et relativt fredelig år, og langt fredeligere enn det tidligere århundrer har hatt å by på.
Han viser til konfliktdata innhentet av det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI og deres norske motstykke PRIO.

Selv om statistikken viser en liten økning i antallet drepte i krig og konflikter de siste par årene, går den langsiktige trenden motsatt vei, sier Pinker.
På samme måte som kannibalisme og slaveri nesten er utryddet, er det mulig at også andre former for vold som det nå har blitt mindre av, slik som bruk av dødsstraff og krig mellom stater, en dag kan forsvinne helt, mener han.

– I 500 år pleide det å bryte ut to nye kriger årlig mellom vesteuropeiske land, men siden andre verdenskrig har det ikke skjedd en eneste gang, sier Pinker.
Terrorangrep som det vi opplevde i Paris, Ankara, California, Beirut og Garissa i Kenya i år, ble store nyheter fordi det var uvanlige hendelser, mener Harvard-psykologen.
– Tilfeldige nedskytinger skaper enorm medieomtale, men står for et relativt lite antall døde, sier Pinker.

Og det er nettopp derfor at noen utfører slike aksjoner, mener han.
– Ved å drepe noen få uskyldige, kan man være helt sikker på å få oppmerksomhet om seg selv og sin egen sak, sier han.

Angrep mot sivile for å fremme en politisk sak, er imidlertid ikke noe nytt, påpeker Pinker.
Flere ble drept av marxister, nasjonalister og separatister i Europa på 1970- og 80-tallet, enn det som er drept av militante islamister på 2000 og 2010-tallet, slår Pinker fast.
Han har også et noe annet perspektiv på flyktningkrisen i Europa en andre.
Over 1 million flyktninger og migranter har i år ankommet Europa, de aller fleste av dem fra krigsherjede land som Syria, Afghanistan og Irak.

Europa har håndtert 60 millioner flyktninger siden andre verdenskrig, og det er omtrent like mange som i dag er på flukt verden over, påpeker Pinker. 

Tall viser faktisk at det er mindre terror i dag enn tidligere. Terror har slltid eksistert, så hvorfor tror alle at det er så ikle i dag? Er jo realtivt bra, i forhold til før, og det blir bare bedre.


  

#terror #krig #fred #fortid #framtid #vestlig #fiendtlighet 
Bloggurat
Følg meg på bloglovin

Reklamer

En kommentar om “Verden blir fredeligere – mindre terror, mer fred

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s