Konspirasjon

Tidenes største skatt? The money pit, Oak Island

Dette er skattekammeret på Oak Island, en øy utenfor Canada. Dette er ikke noe tull, dette er et stort pågående prosjekt. Canadas myndigheter har brukt tid på å godkjenne graving på øya, og ting tar derfor lang tid. At det er noe her, er det ingen tvil på. Men er det en skatt? Ingen vet helt sikkert hva det er for noe, hvem som har begravd det eller hvorfor. Alt man vet er st det er en sjakt som er konstruert slik som dette.
Les mer om Oak Island her
  
Forestill deg at du går rundt på en øy hvor det sies at det er begravet en piratskatt. Plutselig oppdager du en underlig nedsenkning i bakken. Og over den står et stort tre hvor greinene ser ut til å ha vært brukt som trinse. Fantasien og drømmene dine fyres opp. Har du funnet den store skatten?! Det var dette tenåringen Daniel McGinnis opplevde sommeren 1795. Han var overbevist om at han hadde funnet en gammel pirstskatt, og hentet vennene. Sine og startet gravingen. 

Bare en halvmeter ned i hullet støtte McGinnis på et lag av stein. Steingulvet dekket hele sjakten på fire meter i diameter. Ivrig kastet vennene ut steiner mens de drømte om skatten under. Men under laget av stein lå bare enda mer jord. Fortsettelsen var enda mer frustrerende.

Tre meter under overflaten traff guttene på noe treverk. Endelig, tenkte de mens de skrapte vekk skitten. En plattform av eik dekket bunnen. Plankene ble revet løs i iver etter skatten. Men fortsatt dukket bare jord opp. Gravingen fortsatte i tre nye meter. En ny plattform dukket opp. Og enda en på 9 meters dyp. Men under alle plattformene var det bare jord og jord og jord.

Skuffet innså vennene at de ikke klarte å komme lengre ned på egenhånd. Derfor forlot de området mens de sverget på å komme tilbake en dag for å kreve den store skatten som selvsagt måtte ligge der et sted. Hvorfor ellers skulle noen gidde å skape så mye trøbbel?
Vennene kom tilbake. Det gjorde mange andre som også ville forsøke å komme til bunns i mysteriet. Blant annet en ung advokat som senere skulle bli president; Franklin D. Roosevelt. Interessen for skatten på Oak Island opprettholdt han hele livet sitt.

De ivrige skattejegerne gravde seg lengre og lengre ned i sjakten. For hver tredje meter var en ny eikeplattform. I tillegg var det lag etter lag med kokosnøttfibre, kull, noe kitt fra et skip samt en stein med mystiske inskripsjoner 27 meter under bakken.

På 30 meters dyp nådde graverne solid metall. Kunne dette være bunnen? Hadde de endelig nådd ned til skatten? Utslitt men lykkelige gikk folk til sengs for å samle krefter til å åpne metallgulvet neste dag. Men nok en gang var det The Money Pit som trakk det lengste strået. All gravingen hadde brutt forseglingen på en 150 meter lang vannsjakt. I løpet av natten ble sjakten oversvømmet av vann. Nok en gang måtte jakten på den mystiske skatten avbrytes.
  

Det var en rekke utgravinger på Oak Island. Både i 1861, 1866, 1893, 1909, 1931 og 1936. Men når man kom ned på et visst dyp, ble vannet et stort problem. De som en gang hadde laget sjakten hadde samtidig designet et avløpsystem som skulle oversvømme og beskytte den mulige skatten i bunn. Nye skattejegere måtte dermed forsøke å pumpe ut vannet. I 1861 kostet utgravningene sitt første liv i det en kjele som skulle pumpe ut vannet eksploderte. Og i 1959 mistet fire nye mennesker livet.

Men funnene som var gjort, og kompleksiteten til sjakten, gjorde at både skattejegere og private selskap var sikre på at det måtte finnes noe verdifullt på bunn. Hvorfor ellers skulle noen ta seg bryet med å lage noe så sinnrikt?

Å komme seg nedvar lettere sagt enn gjort. Det var prøvd før. Uten hell. Det var alt for mange hinder. Og kom man for lang ned fløt vannet inn. Etterhvert prøvde arbeiderne å grave seg inn mot sjakten i parallelle tunneler, men også disse raste sammen før man klarte å komme seg langt nok ned.

Tiden gikk. I 1972 ble et undervannskamera senket ned i et borehull ved siden av The Money Pit. Helt nede på bunnen fotograferte kamera det som ser ut til å være tømmerstokker, tre kister, diverse verktøy samt en hodeskalle og en hand.


Like etterpå kollapset hele sjakten. Og slik står den fortsatt og vekker interesse og nysgjerrighet fra hele verden. Teoriene om hva som er på bunn er mange. Noen mener at det er Kaptein Kidds skatt eller Inkagull. Andre igjen mener at det kan være William Shakespeares manuskript eller Den Hellige Gral.
Et privat selskap prøver nå å få låne 12 millioner dollar fra den Canadiske stat for å bygge en 55 meters dyp betongsjakt for å hente opp det som eventuelt måtte befinne seg nede på bunn. Men kanskje vil The Money Pit nok en gang vinne over menneskelig nysgjerrighet og griskhet.
  

#skattejakt #skattekammer #skatt #oak #island #canada 
Følg meg på bloglovin

Reklamer

3 kommentarer om “Tidenes største skatt? The money pit, Oak Island

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s